Omdat boeken tof zijn. En ik nog steeds droom van een boekenclubje.

Daarom een pagina met de boeken uit de afgelopen jaren die zijn blijven hangen en die mijn visie (en missie) enorm beĂŻnvloed hebben.
Verre van volledig en verre van klaar. Maar doe ermee wat je wilt!

Heb je nog suggesties voor me? Laat het me weten in de comments.

Persoonlijke notities

Dit boek las ik in een verdwaald vak op de uni genaamd “het autobiografe zelf”. De rest van dat vak heb ik niet gevolgd omdat ik uit die minor was gestopt, maar dit boekje was het eerste zaadje dat meteen diep gepland is en die diepe indruk achter gelaten heeft. Marcus Aurelius is een van mijn grote helden.

Die vier inzichten

En later ook het vijfde inzicht. Leefregels waar ik keer op keer naar terug grijp (omdat ze ook keer op keer nodig blijken of ik weer ‘terug val’ in oude patronen). Simpel, maar bijzonder krachtig: Neem niks persoonlijk en doe geen aannames, zijn er twee van. Maakt het leven een stuk relaxter 😉

De lessen van Don Juan

Het eerste boek dat ik las waarin sjamanisme en psychedelische middelen de hoofdrol spelen. Carlos Castanada gaat als Westers geschoolde antropoloog in de leer bij Don Juan, een Yaqui Indiaan en sjamaan in Arizona. Hij werkt hierbij met verschillende plant-medicijnen, waaronder Peyote. Ik heb ook de 4 boeken die hierna komen gelezen en om eerlijk te zijn was ik de draad behoorlijk kwijt. Shit get’s weird and abstract. Er is behoorlijk wat kritiek gekomen (hoeveel was echt en hoeveel hallucinatie?), maar desondanks een verdiende spot in deze lijst.

Pihkal

Het eerste deel van dit boek liet me zien dat je middelen zoals MDMA in therapeutische en zeer betekenisvolle manier kan inzetten. In het tweede deel staan alle formules voor chemische drugs. Tenzij je een enthousiaste thuiskok bent kan je dit dus overslaan.

Een pleidooi voor echt eten

Dit boek was een groot feest van herkenning, en Ă©rkenning. Het maakt een statement weg van de reductionistische manier om tegen voeding te kijken (wie wil er ĂŒberhaupt macro’s uitrekenen) en pleit voor een bredere visie waarin ook culturele en sociale functies van voeding een plek krijgen. Een must voor iedereen die op een gezonde (en zeer smaakvolle) manier met eten bezig wil zijn.

The Dorito Effect

Mind-blowing. Waar Pollan de voorzet geeft kopt dit boek het in. Het geeft weer waarom en hoe de toevoeging van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen ons lijf in de war schopt en waarom het dan zo moeilijk is om te vertrouwen op ons lichaam als het gaat om de juiste voedingskeuzes te maken. Want je lijf weet precies wat het nodig heeft, al eeuwenlang en de beste voedingsadviseur, dat ben je zelf.

Rich dad poor dad

Een makkelijk te lezen boek(je) waarom Robert Kiyosaki verslag doet van de adviezen van zijn 2 vaders. Een vader heeft een normale baan als leraar (De poor Dad) en de andere vader heeft een eigen bedrijf (Rich dad). Het leerde me wat assets en liabilities zijn en andere belangrijke lessen over financiele onafhankelijkheid. Een echte eye-opener voor me!

Unshakeable

Tony Robbins is natuurlijk bekend van zijn motivational seminars. Hij heeft echter ook met de groten der aarde gesproken over investeren en vermogen opbouwen. Ik wist niks pensioenen, beleggingen en de aandelenmarkt of het effect van cumulatieve rente, kortom financieel niet echt wijs. Klinkt heel droog maar Tony weet het duidelijk en overtuigend te vertellen en ik ben onwijs blij met de lessen hieruit!

Think and grow rich

De klassieker. Het boek waar zo’n beetje alle andere boeken over persoonlijke ontwikkeling op gebaseerd zijn. Napoleon Hill deed onderzoek naar het succes van de in die tijd meest succesvolle ondernemers en komt tot de conclusie dat je mindset key is. Het basis principe is dat verlangen, vertrouwen en doorzettingsvermogen je niet alleen rijkdom, maar succes op alle vlakken kan geven als je negatieve gedachten kan onderdrukken en je focus blijft houden op je lange termijn doelen. Leuk weetje: het idee voor mijn mastermind komt uit dit boek. Soms wat ‘stoffig’ maar desondanks een aanrader (ook al luisterboek).

Op dit moment lees ik:

Nog onaangeraakt of niet uit:

 • Tools of Titans – Tim Ferriss
 • The Art of Seduction – Robert Greene
 • De kracht van kwetsbaarheid – BrenĂ© Brown
 • The Daily Stoic – Ryan Holiday
 • Thinking, Fast and Slow – Daniel Kahneman
 • This Will Make You Smarter – John Borckman
 • Antifragile – Nassim Nicholas Taleb
 • The Perennial Philosophy – Aldous Huxley
 • The Island – Aldous Huxley
 • Sex at Dawn – Christopher Ryan
 • Thuisblijven is duurder – Jelmer de Boer

Wat wil ik nog lezen:

VERLANGLIJSTJE