Omdat boeken tof zijn. En ik nog steeds droom van een boekenclubje.

Daarom een pagina met de boeken uit de afgelopen jaren die zijn blijven hangen en die mijn visie (en missie) enorm beïnvloed hebben.
Verre van volledig en verre van klaar. Maar doe ermee wat je wilt!

Heb je nog suggesties voor me? Laat het me weten in de comments.
Wil je me een boek cadeau doen? Check mijn verlanglijst of doe een donatie 😉

2018

Moeiteloos jezelf zijn

Me door 4 mensen aangeraden… en blij dat ik naar ze geluisterd heb! Vera bespreekt in korte helderen hoofdstukken wie je nu echt bent, en wat je relatie is tot jezelf, anderen, je lijf en het leven/universum. Uiteraard moest ik haar daarna ook spreken in de podcast, wat erg inspirerend was!

De emotie encyclopedie

Een naslagwerk dat ik van Vera cadeau kreeg met daarin 350 emoties omschreven. Wat zijn ze, waar komen ze vandaan en het allerbelangrijkste: wat willen ze ons vertellen? Fijn dat het ‘navigeren op gevoel’ hiermee minder zweverig en uitgelegd wordt in de praktijk.

How to change your mind

The New Science of Psychedelics. Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik microdoseer of Ayahuasca heb gedaan, mede door de zeer goed onderbouwde uiteenzetting van deze gerenoveerde wetenschapsjournalist over de renaissance die psychedelica op dit moment doormaken. Het is een dikke pil, maar zo ontzettend goed geschreven (leest als een roman) en interessant dat ik er in no time doorheen was. Absoute aanrader!!

10% Human

Nog zo’n eye-opener die je nooit meer op dezelfde manier naar de wereld laat kijken. Of beter gezegd naar je lijf (en darmen) laat kijken! Ik wist wel dat m’n darmflora belangrijk was, maar ik had nooit gedacht dat dit zo’n vergaande en grote invloed zou hebben. Niet alleen op m’n gezondheid, maar ook op m’n energie, humeur en zelfs voedingskeuzes. Ik vraag me nu zelfs af of ‘ik’ wel aan het roer sta, of dat dit de bewoners van mijn darmen zijn…

Profit First

Op de een of andere manier lukt het om alles te betalen… maar blijft er eigenlijk daarna geen geld meer over om mezelf uit te betalen. Ik herkende mezelf echt in alle voorbeelden in dit boek! Het systeem daarom geïmplementeerd (niet heel ingewikkeld) en ik moet zeggen: het werkt echt fijn. Je werkt bijvoorbeeld met een verdeelsleutel voor alle inkomsten en maakt potjes/bankrekneningen voor BTW, winst, onkosten etc. Heel simpel, super effectief en ik ben onwijs blij dat ik het geïmplementeerd heb.

Abundance

Het duurde even voordat ik deze uit had, maar zeker de moeite waard voor alle pessimisten onder ons 😉 Want het beschrijft hoe allerlei exponentieel groeiende technologieën (zoals bv AI) een oplossing kunnen bieden voor wereldproblematiek zoals overpopulatie, voedsel, water, energie, onderwijs, gezondheidszorg en vrijheid.

2017

Die vier inzichten

En later ook het vijfde inzicht. Leefregels waar ik keer op keer naar terug grijp (omdat ze ook keer op keer nodig blijken of ik weer ‘terug val’ in oude patronen). Simpel, maar bijzonder krachtig: Neem niks persoonlijk en doe geen aannames, zijn er twee van. Maakt het leven een stuk relaxter 😉

2016

Rich dad poor dad

Een makkelijk te lezen boek(je) waarom Robert Kiyosaki verslag doet van de adviezen van zijn 2 vaders. Een vader heeft een normale baan als leraar (De poor Dad) en de andere vader heeft een eigen bedrijf (Rich dad). Het leerde me wat assets en liabilities zijn en andere belangrijke lessen over financiele onafhankelijkheid. Een echte eye-opener voor me!

Unshakeable

Tony Robbins is natuurlijk bekend van zijn motivational seminars. Hij heeft echter ook met de groten der aarde gesproken over investeren en vermogen opbouwen. Ik wist niks pensioenen, beleggingen en de aandelenmarkt of het effect van cumulatieve rente, kortom financieel niet echt wijs. Klinkt heel droog maar Tony weet het duidelijk en overtuigend te vertellen en ik ben onwijs blij met de lessen hieruit!

Think and grow rich

De klassieker. Het boek waar zo’n beetje alle andere boeken over persoonlijke ontwikkeling op gebaseerd zijn. Napoleon Hill deed onderzoek naar het succes van de in die tijd meest succesvolle ondernemers en komt tot de conclusie dat je mindset key is. Het basis principe is dat verlangen, vertrouwen en doorzettingsvermogen je niet alleen rijkdom, maar succes op alle vlakken kan geven als je negatieve gedachten kan onderdrukken en je focus blijft houden op je lange termijn doelen. Leuk weetje: het idee voor mijn mastermind komt uit dit boek. Soms wat ‘stoffig’ maar desondanks een aanrader (ook al luisterboek).

Een pleidooi voor echt eten

Dit boek was een groot feest van herkenning, en érkenning. Het maakt een statement weg van de reductionistische manier om tegen voeding te kijken (wie wil er überhaupt macro’s uitrekenen) en pleit voor een bredere visie waarin ook culturele en sociale functies van voeding een plek krijgen. Een must voor iedereen die op een gezonde (en zeer smaakvolle) manier met eten bezig wil zijn.

The Dorito Effect

Mind-blowing. Waar Pollan de voorzet geeft kopt dit boek het in. Het geeft weer waarom en hoe de toevoeging van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen ons lijf in de war schopt en waarom het dan zo moeilijk is om te vertrouwen op ons lichaam als het gaat om de juiste voedingskeuzes te maken. Want je lijf weet precies wat het nodig heeft, al eeuwenlang en de beste voedingsadviseur, dat ben je zelf.

Perfect Health Diet

Na alle Paleo boeken die ik gelezen had (hier niet opgelijst) voelde dit als de ontbrekende schakel. Een uitgebalanceerd en onderbouwd model waarin ook ruimte is voor pleasure foods en waarin ik voor de eerste keer over de voordelen van (intermittend) vasten las.

Ouder

Persoonlijke notities

Dit boek las ik in een verdwaald vak op de uni genaamd “het autobiografe zelf”. De rest van dat vak heb ik niet gevolgd omdat ik uit die minor was gestopt, maar dit boekje was het eerste zaadje dat meteen diep gepland is en die diepe indruk achter gelaten heeft. Marcus Aurelius is een van mijn grote helden.

De lessen van Don Juan

Het eerste boek dat ik las waarin sjamanisme en psychedelische middelen de hoofdrol spelen. Carlos Castanada gaat als Westers geschoolde antropoloog in de leer bij Don Juan, een Yaqui Indiaan en sjamaan in Arizona. Hij werkt hierbij met verschillende plant-medicijnen, waaronder Peyote. Ik heb ook de 4 boeken die hierna komen gelezen en om eerlijk te zijn was ik de draad behoorlijk kwijt. Shit get’s weird and abstract. Er is behoorlijk wat kritiek gekomen (hoeveel was echt en hoeveel hallucinatie?), maar desondanks een verdiende spot in deze lijst.

Pihkal

Het eerste deel van dit boek liet me zien dat je middelen zoals MDMA in therapeutische en zeer betekenisvolle manier kan inzetten. In het tweede deel staan alle formules voor chemische drugs. Tenzij je een enthousiaste thuiskok bent kan je dit dus overslaan.

Op dit moment lees ik:

Nog onaangeraakt of niet uit:

 • The book – Alan Watts
 • The book of wisdom – OSHO
 • De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown
 • The Daily Stoic – Ryan Holiday
 • Thinking, Fast and Slow – Daniel Kahneman
 • Antifragile – Nassim Nicholas Taleb
 • The Perennial Philosophy – Aldous Huxley
 • Sex at Dawn – Christopher Ryan
 • Thuisblijven is duurder – Jelmer de Boer
 • Be here now – Ram Dass
 • Power vs. force – David R. Hawkins
 • Vipassana – J. Goldstein
 • Better than before – Ruben Gretchen

Wat wil ik nog lezen:

VERLANGLIJSTJE