Januari 2019 start het exclusieve Mastermind Jaarprogramma weer!

Ik was gefascineerd door het concept masterminds. Zo’n beetje al mijn zakelijke inspiratiebronnen hosten er eentje of nemen erin deel. Goed voorbeeld doet volgen, en met succes! En niet alleen voor mij. Sinds begin 2016 host ik mijn eigen mastermind bijeenkomsten (vanaf 2017 zelfs een tweede groep). Het levert een waardevolle interafhankelijkheid waarin niet zowel ik als de deelnemers zakelijk (en vaak ook persoonlijk) ongelooflijke groeistuipen meemaken.

Een mastermind kan je omschrijven als “the coordination of knowledge and effort of two or more people, who work toward a definite purpose, in the spirit of harmony”, aldus grandmaster Napoleon Hill. De waarde zit in het overstijgende collectief en gezamenlijk bewustzijn dat ontstaat: “No two minds ever come together without thereby creating a third, invisible intangible force, which may be likened to a third mind [the master mind].

Meer toegepast kan je een mastermind als je inner-crowd zien. Oftewel, een kleine groep toegewijde mede-ondernemers die regelmatig bij elkaar komen met maar één doel: elkaar laten groeien, zowel persoonlijk als zakelijk. Een mastermind is een groep die met je meedenkt, waarin netwerken en kennis gedeeld worden en waarin de leden elkaar verantwoordelijk houden voor gestelde doelen. Hierbij is het vieren van successen en behaalde mijlpalen (groot en klein) net zo belangrijk als het leren van elkaars minder succesvolle uitstapjes.

Juist omdat het een hechte en besloten groep is, kan en mag álles bespreekbaar zijn dat groei in de weg kan staan. Hierdoor is een mastermind zowel een plek om geïnspireerd en gemotiveerd te raken als ook om te reflecteren en waarbinnen het mogelijk is om je als ondernemer kwetsbaar op te stellen. Dat laatste is belangrijk; we zitten meestal zo op onze eigen eilandjes (en in onze hoofden) dat deze momenten van connectie van enorme meerwaarde zijn.

Overigens is er een groot verschil met netwerkborrels of –verenigingen. We komen namelijk niet bij elkaar om onderling te acquireren (alhoewel er meer dan eens business bij elkaar uit is voortgekomen), maar om echt met elkaar mee te denken en elkaar te stimuleren.

Hoe gaat een mastermind bijeenkomst in zijn werk?

De mastermind groep die ik vorig jaar zelf startte telt 10 leden, wat mij betreft het perfecte aantal. We komen elke 6 weken bij elkaar op een inspirerende locatie met altijd een gezonde lunch. Tijdens de bijeenkomsten maken we gebruik van hotseats: elke deelnemer krijgt dan 20 minuten om te bespreken wat er op dat moment aandacht behoeft.

Dit kunnen hulpvragen of casussen zijn op elk gebied: marketingvraagstukken, advies bij het inrichten van bedrijfsprocessen of het gebruik van WordPress plugings tot feedback en advies over branding, persoonlijke ontwikkeling en toekomstdromen. Daarnaast staan we altijd even stil bij de volgende vragen: “Wat heb je bereikt sinds de laatste bijeenkomst?”, “Wat zijn je doelen?” en “Wat staat succes in de weg?”.

Om nog meer rendement uit de mastermind te halen zal er daarnaast elke bijeenkomst een inspirerende en bijzondere gast aanschuiven die ook een mini-workshop zal verzorgen. Dit programma wordt begin januari bekend gemaakt. Zo hadden we laatst Dylan van Paleo Cavé aan tafel: een jonge ondernemer met een duidelijke visie en zeer succesvolle strategie. We hebben niet alleen geleerd van zijn succesvolle crowdfunding campagne, maar ook van zijn input tijdens de hotseat sessies. Zo’n vers stel ogen op onze vraagstukken werkt enorm verhelderend en houdt de groep vers.

En de resultaten?

De mastermind bijeenkomsten zijn letterlijk goud waard. Doordat we zoals gezegd onze netwerken, kennis en ervaringen delen leveren de hotseat sessies zowel inzichten als concrete strategieën op.

Een aantal van mijn deelnemers aan het woord over wat de mastermind hen heeft gebracht:

Het mooie van de Mastermind groep is dat je met een aantal gelijkgestemden je plannen, ideeën of activiteiten kan toetsen. Het mooie is dat de groep juist ook heel divers is in de eigen activiteiten, waardoor ik steeds een frisse blik op mijn plannen krijg vanuit andere hoeken. Hoe gek het ook klinkt, door de andere te helpen en van feedback te voorzien word ik zelf ook weer beter. Het meedenken over de plannen die de anderen hebben, geeft mijzelf ook weer inspiratie tot nieuwe ideeën waar ik alleen niet opgekomen zou zijn. En juist als je zelfstandig bent, is zo’n groep ook gaaf om je successen te delen. Dat is belangrijk, want als je alleen bent, gaan die successen, waarvoor je tenslotte bezig bent, te gemakkelijk langs je heen. Quillermo van Ga toch Leven

Een eerlijke, respectvolle en confronterende spiegel die mij in staat stelt mijn keuzes onder de loep te nemen en nieuwe inzichten en perspectieven biedt. Iets waar ik alleen een jaar over zou doen krijgen we samen in een halve dag voor elkaar. Marc van Given

In het begin dacht ik dat een mastermind me zou helpen bij het maken van keuzes binnen mijn onderneming, maar daarin werd ik juist geconfronteerd met de werkelijkheid: keuzes maak je zelf, voor jezelf en voor je onderneming. Dat kan niemand anders voor je doen. Er zijn geen shortcuts. De mastermind bleek echter wel een heel fijne plaats te zijn om ervaringen te delen met andere ondernemers. Van kleine en grote successen naar de stappen die juist niet zo goed gaan. Voor mij is het een fijne omgeving waarin ik over mijn onderneming kan praten zonder veroordeeld te worden; juist omdat degenen in de groep niet mijn klanten zijn en omdat zij tegen dezelfde dingen aan lopen. Iedereen support elkaar op weg naar (meer) succes. – Marinka van EetPaleo

Zoals je in de laatste twee filmpjes kan zien vierden we recentelijk dus ook van twee deelnemers een belangrijke mijlpaal: het opzeggen van de kantoorbaan om volledig zelfstandig als ondernemer verder te gaan!

XII Waves als perfecte metgezel

Is er een manier om de mastermind nóg effectiever te maken en de opbrengsten te vergroten? Ik denk het wel. Eind vorig jaar kreeg ik de mogelijkheid om deel te nemen aan XII Waves van Michel Vos (van de Nederlandse podcast Eindbazen) en dat bleek perfect aan te sluiten bij de doelstellingen van mijn mastermind.

Voor diegene die het niet kennen: XII Waves is een online persoonlijk ontwikkelplatform gericht op het verkrijgen van momentum en combineert elementen van Goalsetting, Workflow, Werken in Golven, Weerstand, Intervisie en Energie optimalisatie. Het doel is maximaal ownership over je eigen leven, zodat (zelfs in de weerbarstige praktijk en drukte van alle dag) je doelen, dromen en ambities geborgd kunnen worden. Binnen mijn eigen onderneming LoveFitFood plukken we daar inmiddels de vruchten van en ben ik overtuigd van de meerwaarde van bijvoorbeeld een roadmap, wingman ssyteem en daily standups.

Begin dit jaar heb ik daarom dit protocol bij mijn mastermind leden geïntroduceerd. De synergie tussen de mastermind en XII Waves is immers perfect: waar de mastermind zorgt voor organisatorische structuur, vult XII Waves dit aan met inhoudelijke sturing. Een robuuste succesformule voor persoonlijke en zakelijke groei dus!

Toetreden tot een chapter begint met een intakegesprek. Bij toelating krijg je toegang tot de XII Waves Online leeromgeving en start je digitale bootcamp. In een online masterclass leren we je een roadmap, je masterlist en een workflow implementeren.
Elke 6 weken komen de Masterminds samen. De bijeenkomsten bestaan uit hotseats, seminars en masterclasses.
Elke Mastermind heeft elk jaar een mentale en fysieke beproeving voor haar leden. Het doel is ver buiten de comfortzone treden teneinde inzichten op te doen over persoonlijke ontwikkelpunten.
24 uur in totale afzondering. Een vision quest is een vorm van isolatie waarbij de participanten een volledige dag en nacht in eenzame afzondering doorbrengen in de natuur. Een confronterende beproeving waarin je het gesprek met jezelf niet kunt ontlopen.
Jaarlijks wordt een XII Waves Meetup georganiseerd waar alle Masterminds samenkomen tijdens een enerverende inspiratiesessie.
De kracht van de XII Waves Masterminds is de eenheid van taal en uniforme werkwijze. Het XII Waves Protocol vormt de basis. Een belangrijke peiler hierin is je Roadmap. Je plan voor de komende 2-5 jaar.
De Masterlist is het overzicht van je doelen, alles wat je moet doen, maar ook alles wat je aandacht vraagt. Het is de centrale plek waar alles samenkomt en jij je voortgang bepaald en bewaakt.
Slice and Dice! Het verhelderen en reduceren van elke complexe gewenste uitkomst in kleinere delen en het vertalen hiervan naar eerste (gedelegeerde) acties.
Elke dag de drie belangrijkste taken helder! De Hitlist is het resultaat van de vertaling van je dromen naar concrete doelen, projecten, acties. Door deze waterdicht te prioriteren is ten alle tijden duidelijk waar voortgang geboekt kan worden.
Met het XII Waves Wingman systeem gaan we net wat verder als een standaard buddysysteem. Dagelijks stem je (laagdrempelig) af met je partner wat er moet gebeuren en wat de rotklus van de dag is!
De XII Waves Cyclus geeft je een workflow voor je dag, week en maand. Middels wekelijkse en maandelijkse retrospectives borgen we de voortgang op je roadmap.

Wat heeft de mastermind mij persoonlijk gebracht?

Om te beginnen heeft het starten aan de mastermind me veel meer gebracht dan ik ooit had kunnen bedenken. Waar te beginnen? Het heeft me uit het isolement gehaald waar je als kleine ondernemer soms in verzand kan raken. Het heeft erkenning gebracht, zowel door het vieren van de successen als het connecten met anderen die ook strugglen. Het heeft voortschrijdend inzicht gebracht voor de koers die we met LoveFitFood varen en talloze tips, adviezen en feedback rondom onze bedrijfsvoering opgeleverd. Het heeft ons het nodige ‘lesgeld’ bespaard doordat mede leden ongezouten en open konden schieten (of juist ondersteunen) bij wilde nieuwe ideeën die regelmatig bij mij ontstaan. Alsof je een heel leger aan businesscoaches voor jou alleen tot je beschikking hebt!

Los van dit alles heeft het me echter ook iets heel anders doen beseffen, namelijk dat ik het opereren vanuit een meta positie binnen de mastermind niet alleen erg prettig vind, maar er ook bijzonder goed in ben. Ik krijg zowel enorm veel energie van hetgeen er binnen de bijeenkomsten ontstaat, als ook veel waardering van de deelnemers. De verbindende en enthousiasmerende rol spelen ligt me bijzonder goed en ik krijg er fijne feedback op.

Omdat zoals gezegd de synergie tussen XII waves zo briljant is heb ik besloten om de samenwerking met Michel en Wiggert te intensiveren en gezamenlijke door XII Waves gepowerde masterminds op te gaan richten in heel Nederland. Inmiddels hebben we een gezamenlijk jaarprogramma opgesteld en vullen we de mastermind meetings aan met twee jaarlijkse beproevingen (een vision quest en een marine experience) voor zowel fysieke, intellectuele en spirituele uitdaging en groei.

Ook wat voor jou?

Let op, deelname aan een mastermind klinkt geweldig (is het ook), maar het is lang niet voor iedereen. Heb jij een eigen onderneming, of ben je verantwoordelijk voor de primaire bron van inkomsten binnen een onderneming? Weet je wat je wilt? Is jouw valkuil dat je te hard werkt? Beschik je over waardevolle kennis en ervaring? Neem je verantwoordelijkheid voor alles dat je belangrijk vindt? En ben je tot slot fit en vitaal (of is dat juist iets waar je actie op wilt ondernemen?) Dan is deelname aan een mastermind absoluut aan te raden!

En waarom zelf het wiel uitvinden als je je aan kan sluiten bij een beproefd concept? Via het formulier hieronder kan je je aanmelden en ik neem dan contact me je op voor een intake gesprek.

 • Mastermind Jaarprogramma 2018  – VOL
 • Mastermind Jaarprogramma 2019 – (10/10 beschikbaar)

Scoll naar beneden voor meer info en het aanmeldformulier!

Mastermind Jaarprogramma 2019

Jaarprogramma (10/10)

Let op: Dit chapter neemt nog nieuwe leden aan.

Locatie: Utrecht
Van 9.30 – 15.00 uur
Inclusief gezonde lunch

Investering

De investering bedraagt €4200 per jaar (excl BTW). Betaling in maandelijkse termijnen is mogelijk.

Wat je krijgt

 • Elke 6 weken een mastermind bijeenkomst op lokatie (incl lunch) gedurende 12 maanden
 • Maximaal 10 deelnemers
 • Twee Masterclass Events met inspirerende sprekers
 • Deelname Vision Quest
 • Deelname Marine Experience
 • Deelname Summit
 • Toegang XII Waves Online incl Virtuele Mastermind (twv €600) met:
 • elke maand live Q&A en XII waves webinars

Data 2019

 • KICK-OFF – 15 januari
 • Bijeenkomst 2 – 26 februari
 • Bijeenkomst 3 – 9 april
 • Bijeenkomst 4 – 21 mei
 • Bijeenkomst 5 – 2 juli
 • Bijeenkomst 6 – 13 augustus
 • Bijeenkomst 7 – 24 september
 • Bijeenkomst 8 – 5 november
 • MASTERCLASS EVENTS op 20 februari en 1 mei (data onder voorbehoud)
 • VISION QUEST op 15/16 juni 2019
 • MARINE EXPERIENCE  op 11 september 2019
 • SUMMIT op 13 december 2019

Beproevingen

Weekend 15/16 Juni 2019

Woensdag 11 September 2019

Talk the Talk. Walk the Walk

Mijn eigen ondernemerspad

Mijn verhaal

Aanmelden voor het Mastermind Jaarprogramma 2019

NA AANMELDING NEMEN IK ZO SNEL MOGELIJK CONTACT MET JE OP VOOR EEN INTAKEGESPREK. LET OP: AANMELDING STAAT NIET GELIJK AAN TOELATING. MASTERMINDS ZIJN EVEN STERK ALS HUN ZWAKSTE SCHAKEL. IK HANTEER OM DIE REDEN ALTIJD EEN INTAKEGESPREK MET POTENTIËLE MASTERMINDERS.

Op zoek naar een mastermind elders in het land? Geen probleem! Neem een kijkje op het overzicht met XII Waves mastermind chapters in Nederland.