Paul Smit is filosoof en cabaretier en een veel gevraagd spreker voor het bedrijfsleven. Hij schreef diverse boeken, onder andere over non-dualiteit.

In dit gesprek hebben we het over hoe je filosoof wordt en over de subtiliteit van het leven. Over vriendschappen en identificatie en over non-dualiteit en de liefde. Over hoe het leven je continue uitdaagt en over dat stemmetje in je hoofd dat je nooit helemaal met rust laat, ook al denk je het wel te snappen.

In deze podcast leer je:

 • Wat is non-dualiteit?
 • Hoe werkt je ego en wat is de uitdaging van het leven?
 • Wat doet verliefdheid met je en hoe werkt dit met non-dualiteit?
 • Hoe functioneert het brein?

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik best een beetje zenuwachtig was voor deze opname. Paul heeft zelf al jaren een podcast samen met Patrick Kicken over bewustzijn en non-dualiteit. Die klamme handjes bleken ongegrond want het was een super relaxed (en leerzaam) gesprek bij Paul thuis op de bank.

Een podcast waar je na het luisteren ervan nog dagen over nadenkt, waar je toffe discussies over kunt voeren met de mensen om je heen en die uitnodigt tot het aangaan van de discussie met je ego.

Bekijk

Luister

Listen to Stitcher

Over Paul:

Join the inner-circle!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Abonneer je ook in je favoriete podcast app of op YouTube op op de Transformatie Academie Podcast.
Oh, en vergeet niet om die vijfsterren waardering voor me achter te laten!

Sjanett de Geus

Author Sjanett de Geus

More posts by Sjanett de Geus

Join the discussion One Comment

 • Gerald Kersjes schreef:

  Een aantal gerustellende dingen die mij in dit open gesprek opgevallen zijn 🙂

  * Non-dualiteit is volgens Paul Smit ook: Alles is uit dezelfde energie. Alles is 1, geen 2. Wij zijn gelijk aan alle levende wezens, alleen zijn wij (er ons meer) bewust (van). Ons ego heeft een beperkte rol in de marge van de grote beweging van de Energie van de kosmos, die doorgaat en doorgaat, ook zonder jou. Het Ego denkt dat het daar veel invloed op heeft, dat is dus niet zo. Jij en ik zijn maar (tijdelijke) zelfstandige illusies, een soort hologram, dus hecht er niet teveel waarde aan. We zijn allemaal onderdeel van dezelfde Energieflow. Iedereen is zoekende, er zijn heel veel theorieën.
  * De wetenschap weet nog maar zoooo weinig van waar het echt om gaat, van wat er te weten valt. Er is volop ‘Spielerei’ onder de wetenschappers. Heel veel wijsheid die er al lang was gaat iedere zoveel tijd weer verloren, omdat we in golfbewegingen zitten.
  * Je verandert zelf alleen uit passie of urgentie (de harde klappen in je leven of bijv de opwarming van de aarde). Je ego is dan heel nuttig om in actie en beweging te komen.
  * Het leven en de liefde dagen je altijd uit en als het allemaal een beetje stabiel lijkt te gaan, haalt het leven je wel weer in. Doelen hebben is dan prima, maar wees een beetje relaxed als de uitkomst anders wordt. Neem jezelf niet te serieus en schiet niet zo snel in de kramp of in angst. Dat is echt niet nodig.
  * Zelfontplooiing is oefenen in ontkrampen en loslaten. De belangrijke keuzes moet je overlaten aan je onderbewuste. Slaap er een nachtje over en voel dan of het goed zit of niet. Probeer dus ook maar dingen uit. “Verlichting voor luie mensen” is dan ook door Paul Smit geschreven. Luister vooral niet naar de tientallen stemmetjes in je hoofd.
  * Energieverdeling en -balans zijn wel belangrijk om keuzes te kunnen maken. Plan je ontspanning ipv je agenda.
  * De stilte is ‘het ultiem bevrijdende’, net als het ‘niet weten’ van hoe alles werkt en in elkaar zit.

Geef een reactie