Weet jij wat je eten eet? In deze aflevering leggen Eugenie Benda en Leon Stam van De Woeste Grond uit waarom dit essentieel is. Niet alleen voor jouw gezondheid, maar ook voor het welzijn van de dieren. In een tijdperk waarin steeds meer mensen plantaardig gaan eten (waaronder ikzelf) vond ik het interessant om in gesprek te gaan met een slager die verassend genoeg heel veel vegetariërs en veganisten in het klantenbestand heeft. Want af en toe natuurvlees eten blijkt helemaal niet verkeerd!

De Woeste Grond podcast

De opname was in het prachtige Orvelte (in Drenthe) om de hoek van een schapenkooi. Die  Schoonebeker schapen kwamen halverwege de aflevering dan ook samen met de herder voorbij gewandeld.

De Woeste Grond is een slagerij die meukvrij vlees levert. Vlees dat vrij is van antibiotica, medicijnen en ontwormingsmiddel en van dieren die niet bijgevoerd zijn met mais of soja. De dieren die in de eigen slagerij worden uitgebeend komen van natuurboeren en schaapherders, zoals die in Orvelte.

Wat ik prachtig vond om te zien is dat de ondernemer zich aanpast aan de natuur, en niet andersom. Het vlees wordt niet geleverd op bestelling, maar als bijvoorbeeld een kudde moet worden uitgedund. Het lijkt heel idealistisch en ik vroeg ze dan ook, kunnen we iedereen in Nederland op deze manier voeden? En moeten we überhaupt wel vlees eten?

We hebben het niet alleen over natuurvlees en het slagersvak, maar ook over de jacht, intuïtief eten, de smaak van vroeger en tegenslagen uit onverwachte hoek. Wat me het meest is bijgebleven is met hoeveel respect, integriteit en passie deze ondernemers over de dieren en hun welzijn praten.

In deze podcast leer je onder andere:

  • Wat is natuurvlees?
  • Is er genoeg natuurvlees voor alle Nederlanders?
  • Hoe kan je slager zijn en begaan zijn met het welzijn van dieren?
  • Wat gebeurt er met het vlees uit de Nederlandse vleesindustrie?
  • Hoe werkt de jacht?

Een gesprek dat mij enorm de ogen heeft geopend en ik wens jou hetzelfde toe. Heel veel luisterplezier!

Bekijk

Luister

Listen to Stitcher

Over De Woeste Grond:

Join the inner-circle!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Abonneer je ook in je favoriete podcast app of op YouTube op op de Transformatie Academie Podcast.
Oh, en vergeet niet om die vijfsterren waardering voor me achter te laten!

Sjanett de Geus

Author Sjanett de Geus

More posts by Sjanett de Geus

Join the discussion One Comment

  • Gerald Kersjes schreef:

    Prachtig gesprek met mooie mensen / slagers met veel respect en liefde voor de dieren, het milieu, de boeren, gezondheid en het milieu. Ze verkopen ook heel veel gezond meukvrij orgaanvlees en botten (voor bouillon). Ze halen hun langzaam gegroeide dieren bij biologische- natuurboeren, die zelfs geen mais voeren of ontwormen. Ook vegetariërs zitten in hun klantenbestand, wwaatt? Vlees is een luxe product en eet je niet onnadenkend 7 dagen per week. Transparantie hoog in het vaandel. Bijzonder dat het toch betaalbaar vlees is en dat ook andere kleine ondernemers toch ook een stuk welverdiend inkomen kunnen genereren door de prijs die ze voor hun dieren krijgen. De slager jaagt ook (als oogst uit de natuur), maar dan alleen als vorm van beheer, met respect en met een soort van gezonden tegenzin. (RED- Wel jammer dat dit soort vlees niet voor alle Nederlanders beschikbaar kan zijn. Zelfs niet als we maar 1x per week vlees zouden eten. Zoveel natuur hebben we niet.)

Geef een reactie