Patrick Kicken ‘de radio DJ die zijn ego oversteeg’. Dat was de titel van mijn gesprek met Patrick in TAP #10. Ons gesprek toen ging over non-dualiteit, ego en bewustzijn, onderwerpen waar zowel Patrick als ik het graag over hebben. Patrick Kicken is jarenlang als radio DJ actief geweest voor o.a. 3FM en radio Veronica. Nu houdt hij zich vooral bezig met zijn eigen podcasts ‘Praten over Bewustzijn’ en ‘Leven zonder Stress’ en zijn YouTube kanaal.

Patrick Kicken Podcast

Patrick Kicken zat bij de eerste lichting gasten in de Transformatie Academie Podcast (luister naar TAP #10!). Deze keer nodigde Patrick mij uit voor een gesprek in zijn ‘Praten over Bewustzijn’ podcast. De aflevering is opgenomen in zijn ‘man cave’ (check dus de YouTube versie!). We hebben heerlijk ontspannen gekletst en we gaan dan ook echt alle kanten op tijdens het gesprek.

We hebben het o.a. over dat Patrick hyper akoestisch is, over wat hij doet om te ontspannen, of hij weet wanneer hij met zijn hoofd bezig is of met zijn hart en wat Patricks grootste inzicht is uit de mensen die hij in zijn podcast heeft gehad. Verder praten we over sapio-seksueel, over wel of geen vlees eten, de kracht van voeding en mijn tijd in de jungle van Peru.

In deze podcast leer je:

 • Is het niet heel egoïstisch om jezelf steeds te willen verbeteren?
 • Wanneer merk je dat je in je ego zit?
 • Hoe kan je ego-verkramping loslaten?
 • Wat is verlichting?

De conclusie van Patrick na deze podcast was: De wereld is een gekkenhuis en dit is het hoofdkantoor.

Dit is de laatste podcast van het jaar en ook de laatste aflevering op deze manier. Vanaf 2019 vindt er een verschuiving plaats. De podcast werd al geproduceerd door Twelve Waves en deze samenwerking wordt geïntensiveerd. 2019 gaat echt een onwijs gaaf jaar worden met grote veranderingen, ook met deze podcast. Hoe en wat, dat houd ik nog even geheim! Wat in elk geval niet zal veranderen is dat ik de host blijf van de Transformatie Academie Podcast.

Veel luisterplezier met alweer een waardevolle podcast met Patrick Kicken en tot volgend jaar!

Bekijk

Luister

Listen to Stitcher

Over Patrick Kicken:

Wat verder aan bod komt:

Ook interessant:

Join the inner-circle!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Sjanett de Geus

Author Sjanett de Geus

More posts by Sjanett de Geus

Join the discussion One Comment

 • Gerald Kersjes schreef:

  *Patrick en Sjanett kennen elkaar al. Het enthousiaste maar ongestructureerde gesprek (wat toch samen te vatten bleek:-)) krijgt daardoor een bepaalde intimiteit. Het heeft ook een bepaalde flow waarbij ze zichzelf (en de kijker) af en toe vergeten. Als ze praten over Zen, advaita, non-dualiteit, mindfulness etc.. gaat het vaak over hetzelfde. Beide podcasters gaan soms in elkaar(s beleving van de wereld) op en kijken mede van daaruit anders naar zichzelf -nonduaal. Helemaal aan het begin werd een ‘kijkersvraag’ besproken; Of de Persoonlijkheids- en lifestyle-business niet te ego-gericht is, waardoor een egoïstische cultus is ontstaan ipv een ‘samenleving’. Tip: Je moet niet zoveel van jezelf vinden, dat neemt een hoop druk weg. Hoe meer je je met je ego bezig houdt, hoe sneller het groeit. Patrick: Als je zelf een leuker iemand bent, ben je ook leuker voor je omgeving. Daar begint het toch. Door een beter mens te worden creëer je ondertussen wel een rimpeleffect in de vijver van de wereld. Een belangrijk signaal van ego-kramp kan zijn als je gespannen bent of overdreven gedreven. Dan is je ego teveel met jou bezig en wil ego iets anders dan dat je met je hart gaat voelen wat er echt aan de hand is. Als je ontspant, stap je uit je ik-kramp en hoef je geen overdreven afleiding te zoeken in doorwerken, binge-watchen, eten of gamen of… Soms komt ‘gedreven klimaatstrijd’ ook doordat ‘je ik iets wil’ ipv dat je echt altruïstisch bezig wilt werken aan een betere wereld.
  *Wat doe jij om te ontspannen en meer speels plezier te hebben? Je wilt wel leven vanuit je hart, maar helaas blijft je hoofd (je ego, saboteur, criticus) zich er maar mee bemoeien 🙁 Hoe minder aandacht je geeft aan je gedachten (bijv mbv meditatie), hoe meer ze als sneeuw voor de zon oplossen. Muziek en ‘spel’ kunnen (zonder gekoppelde prestatie) ook helpen om te ontspannen en je te laten opgaan in je omgeving of je activiteit, zodat je daar een mee wordt ‘in de flow of de zone’.
  *Wat ook kan helpen is de kunst om dingen te doen, te zien met frisse ogen, te horen alsof het de eerste keer is. Dan hoor je de oorsprong van dingen en word je geraakt en kun je echt in het moment zijn. Dan kun je je ook openstellen voor nieuwe meningen over de werkelijkheid, zonder vast te blijven houden aan de oude overtuigingen van je ego. Voor Patrick ook een soort ‘mentale masturbatie’ 🙂 en daardoor ook echt fijn is. Daarmee worden (voor ons) onverklaarbare zaken als ‘channelling, leven van het licht, downloads vanuit universum, ayahuasca-rituelen, non-dualiteit, collectief (onder)bewustzijn, kambo-healing, autisme, wonderen’ etc ook niet meer perse vreemd of onmogelijk.
  *Verlichting is geen verzet meer op ‘wat is’, (in momenten) volledig in iets op gaan. Het is zo dichtbij dat je er over heen kijkt, volgens de meeste grote meesters! Het heeft daarmee ook niet altijd iets te maken met je uiterlijke gedrag. Als je verlicht bent, doorzie je in ieder geval ook je IK, zie je hoe relatief JIJ (je ego) bent. Denk er dus maar niet te lang over na, maar probeer meer van het leven en het zijn te genieten, alsof het een mooie droom is. Laat het overigens wel zijn beloop hebben, doe niet teveel door elkaar en niet teveel met allerlei hulpmiddelen (bijv ayahuasca) tegelijk.

Geef een reactie