VLOG #12: Pitstop in Nederland & de automatische piloot resetten

En dan ben je weer terug in je home-town, dankbaar gebruik makend van de logeerkamer van een goede vriendin, helemaal opgeladen en vele inzichten rijker… en dan begint het gekkenhuis op volle kracht haha.

Ik had (en heb nog steeds) het 80/20 ideaal, maar als je maar zo kort weer in Nederland bent en er veeeeeel op de planning staat, dan knal je dus ff door. En met succes: Maaike en ik rondden ons tweede kookboek af, er waren twee inspirerende mastermind bijeenkomsten (met leuk nieuws, check de blog!), een fotoshoot voor het boek en een LoveFitFood seminar. Daarnaast heb ik iedereen weer kunnen zien en spreken die ik wilde zien en spreken. Als klap op de vuurpijl mocht ik ook een driedaagse traditionele Huni Kuin Ayahuasca ceremonie meemaken. Daarover in een volgend vlog meer.

Waar ik het over wil hebben is een realisatie die ik intellectueel wel begréép, maar nu pas echt kon ervaren en integreren: je bent je omgeving. Of beter gezegd de wereld (in de meest breedste en diepste zin van het woord), waarin je je onderdompelt.

En als je wilt veranderen, groeien of transformeren, on welk opzicht dan ook dan is dat een belangrijk aspect om rekening mee te houden!

In de eerste paar weken van de Europa roadtrip had ik een euforisch gevoel van de onbegrensde mogelijkheden van mijn potentieel. Ik kon iedereen zijn of worden die ik wilde zijn. Discussies over vrije wil omzeilend, is het een feit dat je 99% van de tijd op een mate van automatische piloot leeft. Je bent er niet van bewust, want het is onze default modus, maar zodra je even zónder (of in mindere mate) op automatische piloot navigeert dan besef je je pas dat je eigenlijk altijd in meer of mindere mate niet zelf met volle bewustzijn achter het roer staat. En ik denk dat je ook niet bijna anders kan in deze snelle maatschappij.

Ik had anderhalf jaar ‘afkicken’ van mijn veeleisende baan als HBO docent en PhD kandidaat nodig om voor de eerste keer mee te maken hoe je je voelt zonder die automatische piloot en om volledig in focus te zijn. En dat besef kwam niet tijdens een meditatie moment, maar tijdens het autorijden op weg naar mijn favoriete bos om een stukje te gaan wandelen. Ik schreef er dit stukje over.

 

de automatische piloot

vandaag was ik ineens wakker
en dan bedoel ik niet  ’s ochtends in mijn bed
ik zie scherp
helder
duidelijk en crisp
er is geen haast
ook de analyse is er als vanzelf
want zie de oorsprong van mijn onrust
het verdoven en experimenteren
de onvervulde relaties
het was als slaapwandelen
net niet in focus
niet hier
niet nu
niet wakker
er ontstaat frictie uit het niet weten
de oplossingen ontoereikend
het is verleidelijk om weer weg te zakken
om te gaan dutten en de auto pilot weer aan te zetten
en ook dat is niet erg
ik weet nu dat dit er is
dat dit de wakkere toestand is
die ik ben
en die volledig, helder, stralend en kalm is

 

Tijdens de eerste twee maanden als digitale nomade werd me ook duidelijk dat alleen reizen voor mij dezelfde trigger is (en altijd al was) om dat niveau van bewustzijn te bereiken.

De vraag is dan: Wie ben je? Of wie wil je zijn? Wat drijft je? Waar wordt je gelukkig van? Welke bijdrage kan ik leveren? Hoe wil ik over mezelf denken, wat wil ik naar buiten projecteren en wat wil ik toelaten in mijn leven?

Dat besef voelde dus zoals gezegd behoorlijk gelukzalig en als een enorme krachtbron. Als je namelijk zo min mogelijk op de automatische piloot doet, en je ego-conditionering los kan laten hou je puur bewustzijn over. En dat bewustzijn is niet beperkt tot wie je dacht dat je was, maar dat is alles wat je kan bedenken. Sure, er zijn fysieke grenzen, maar er zijn meer vrijheidsgraden dan je nu waarschijnlijk voor mogelijk houdt.

Je bent niet je ouders, je bent niet je opleiding, je bent niet de culturele normen van de maatschappij waarin je opgroeit, je bent niet je vrienden, je bent niet wat je op televisie ziet, je bent niet wat je op social media zet en wat je zegt, denkt of voelt. Dat is allemaal ego en conditionering. Het is onderdeel van wie je bent, maar het definieert je niet!

En dat wist ik wel. Maar nu, in een totaal andere omgeving, in isolement bijna en op mezelf aangewezen is het een stuk makkelijker om mezelf los te zien van die conditionering en alle verwachtingen van genoemde ouders, opleiding, normen, vrienden, televisie, social media en mijn denkende ik.

Sterker nog, pas weer terug in die oude patronen van mijn thuis stad wordt dat effect des te duidelijker.

Als je onbewuste dan toch aan het roer staat (wat ik ook echt wel geloof), dan ben ik mijn best aan het doen om via de bewuste mind zo veel mogelijk info en inspiratie erin te stoppen om zo de koers te beïnvloeden. Dat doe ik door alleen te reizen, reflecteren, stil te staan en mijn denkende ik heel bewust voeden met filosofieën, levenswijzen en theorieën over bewustzijn, spiritualiteit, transformatie en zelfactualisatie door het lezen van boeken, het luisteren naar podcast en het zelf schrijven over mijn inzichten en ervaringen. Dit maakt het ook steeds makkelijker om de meer wakkere en mindful staat van zijn te bereiken en daarin te blijven.

Het voelt alsof mijn automatische piloot langzaam maar zeker, stukje voor stukje te resetten is, alsof ik groei en ontwikkel in wie ik wil of wellicht moet zijn.

Hoe dat er precies uitziet weet ik nog niet, ik navigeer nu deels op intuïtie (en onzekerheid) en maak beslissingen op een ander niveau dan voorheen.

Phoe, als ik dat allemaal zo terug lees klinkt het heel abstract en heftig, en wellicht is het dat ook, maar het is een onverwacht aspect van het lifecrafting proces van de afgelopen maanden die ik met open armen en vol verwachting verwelkom.

Mijn tip aan jou als je iets in je leven wil veranderen, zoals mijn eigen struggles met overeten en eetbuien maar bijvoorbeeld ook op het gebied van persoonlijke of zakelijke groei; kijk dan heel kritisch naar jouw omgeving en je patronen. Ik had niet in de gaten welke invloed bijvoorbeeld de handeling van televisie/Netflix kijken op mijn eetgedrag had, tot ik eruit stapte (en er weer even terug in belandde terug thuis). Welke conditionering werkt wel en welke werkt niet voor jou? Wat voor vrienden omgeef je je mee? Wat voor boeken lees je? Geen makkelijke opgave om je daar bewust van te worden, maar een des te krachtigere doorbraak als je hier (kleine) veranderingen in kunt aanbrengen.

Het gekkenhuis van de afgelopen twee weken (die als 2 maanden voelden) laat ik nu weer even achter me. De Ayahuasca heeft absoluut bijgedragen bij het opruimen en resetten van een aantal belangrijke relationele banden en de koers die uit is gezet afgelopen week voelt inspirerend en motiveert enorm om weer een level dieper te gaan.

Hophop in het vliegtuig naar Portugal. Terug naar de zon, de zee en tijd voor mezelf!

Spreek je snel weer!

Liefs,
Sjanett

PS Bij het updaten van de website bekeek ik mijn roadmap nog eens goed: alle stappen van dit jaar stonden op het 5-jaren plan! Het is zo fucking amazing wat je voor jezelf kan manifesteren als je de moeite neemt om het leven zelf in hand te willen nemen.

PS Ik heb om die reset meer kracht bij te zetten zelfs 2 weken lang alle social media apps van mijn telefoon gegooid, omdat ik meer bewust en disconnected wilde zijn van de ‘oude’ Sjanett conditioneringen.

Sjanett de Geus

Author Sjanett de Geus

More posts by Sjanett de Geus

Join the discussion One Comment

Geef een reactie