VLOG #7: Masterminds

Als ondernemer moet je meestel 10 dingen proberen, kansen wagen, nieuwe projecten van de grond tillen, paden inslaan; om er achter te komen dat 9 van die efforts niet werken, en eentje wel.

De start van mijn eerste (en later tweede) Mastermind is in ieder geval één zo’n ‘probeersel’ dat niet alleen voor mezelf goed uitpakte, waardoor ik sneller vooruit ging dan gedacht, maar zeker ook voor de andere leden die eraan deelnemen. Misschien krijg ik er daarom wel zoveel energie van!

Een tijdje geleden postte ik er een artikel over op LinkedIn dat ik voor het gemak hier maar even herhaal, aangezien alles erin staat haha.

Veel kijkplezier gewenst en tot de volgende vlog weer!

Liefs,
Sjanett

PS Deelname aan een mastermind klinkt geweldig (is het ook), maar het is lang niet voor iedereen. Heb jij een eigen onderneming, of ben je verantwoordelijk voor de primaire bron van inkomsten binnen een onderneming? Weet je wat je wilt? Is jouw valkuil dat je te hard werkt? Beschik je over waardevolle kennis en ervaring? Neem je verantwoordelijkheid voor alles dat je belangrijk vindt? En ben je tot slot fit en vitaal (of is dat juist iets waar je actie op wilt ondernemen?) Dan is deelname aan een mastermind absoluut aan te raden!

Wil je samen met mij groeien als ondernemer (en persoon) en spreekt dit concept je wel aan? Ik heb nog beperkt ruimte voor deelnemers! Aanmelding staat niet gelijk aan deelname, want het is belangrijk dat jij als persoon past binnen het concept en waar we voor staan. Stuur me een mail voor meer informatie of check: www.twelve-waves.com/mastermind-den-bosch.

Wat een Mastermind mij gebracht heeft

Het concept mastermind was ik door mijn lichte verslaving aan businessboeken en -podcasts al meerdere keren tegen gekomen. Sterker nog, zo’n beetje elke zichzelf respecterende ‘goeroe’ host een mastermind of neemt er aan een deel. Het concept intrigeerde me, want het hebben van een klankbord en de connectie met een toegewezen groep ondernemers klonk als iets dat mijn nog in ontwikkeling zijnde business ook vooruit zou kunnen helpen.

Aansluiten bij een bestaande mastermind (tegen premium prijzen van in de duizenden euro’s per jaar) was financieel gezien geen optie. Daarom besloot ik gewoon mijn eigen mastermind te starten. Wat research en een email binnen mijn netwerk later was de eerste bijeenkomst geregeld.

Wat is een mastermind?

Een mastermind kan je omschrijven als “the coordination of knowledge and effort of two or more people, who work toward a definite purpose, in the spirit of harmony”, aldus grandmaster Napoleon Hill. De waarde zit in het overstijgende collectief en gezamenlijk bewustzijn dat ontstaat: “No two minds ever come together without thereby creating a third, invisible intangible force, which may be likened to a third mind [the master mind].

Meer toegepast kan je een mastermind als je inner-crowd zien. Oftewel, een kleine groep toegewijde mede-ondernemers die regelmatig bij elkaar komen met maar één doel: elkaar laten groeien, zowel persoonlijk als zakelijk. Een mastermind is een groep die met je meedenkt, waarin netwerken en kennis gedeeld worden en waarin de leden elkaar verantwoordelijk houden voor gestelde doelen. Hierbij is het vieren van successen en behaalde mijlpalen (groot en klein) net zo belangrijk als het leren van elkaars minder succesvolle uitstapjes.

Juist omdat het een hechte en besloten groep is, kan en mag álles bespreekbaar zijn dat groei in de weg kan staan. Hierdoor is een mastermind zowel een plek om geïnspireerd en gemotiveerd te raken als ook om te reflecteren en waarbinnen het mogelijk is om je als ondernemer kwetsbaar op te stellen. Dat laatste is belangrijk; we zitten meestal zo op onze eigen eilandjes (en in onze hoofden) dat deze momenten van connectie van enorme meerwaarde zijn.

Overigens is er een groot verschil met netwerkborrels of –verenigingen. We komen namelijk niet bij elkaar om onderling te acquireren (alhoewel er meer dan eens business bij elkaar uit is voortgekomen), maar om echt met elkaar mee te denken en elkaar te stimuleren.

Hoe gaat een bijeenkomst in zijn werk?

De mastermind groep die ik vorig jaar zelf startte telt 10 leden, wat mij betreft het perfecte aantal. We komen elke 6 weken bij elkaar op een inspirerende locatie met altijd een gezonde lunch. Tijdens de bijeenkomsten maken we gebruik van hotseats: elke deelnemer krijgt dan 20 minuten om te bespreken wat er op dat moment aandacht behoeft.

Dit kunnen hulpvragen of casussen zijn op elk gebied: marketingvraagstukken, advies bij het inrichten van bedrijfsprocessen of het gebruik van WordPress plugings tot feedback en advies over branding, persoonlijke ontwikkeling en toekomstdromen. Daarnaast staan we altijd even stil bij de volgende vragen: “Wat heb je bereikt sinds de laatste bijeenkomst?”, “Wat zijn je doelen?” en “Wat staat succes in de weg?”.

Om nog meer rendement uit de mastermind te halen heb ik gaandeweg besloten om ook regelmatig inspirerende en bijzondere gasten of sprekers uit te nodigen. Zo hadden we laatst Dylan van Paleo Cavé aan tafel: een jonge ondernemer met een duidelijke visie en zeer succesvolle strategie. We hebben niet alleen geleerd van zijn succesvolle crowdfunding campagne, maar ook van zijn input tijdens de hotseat sessies. Zo’n vers stel ogen op onze vraagstukken werkt enorm verhelderend en houdt de groep vers.

En de resultaten?

De mastermind bijeenkomsten zijn letterlijk goud waard. Doordat we zoals gezegd onze netwerken, kennis en ervaringen delen leveren de hotseat sessies zowel inzichten als concrete strategieën op.

Een aantal van mijn deelnemers aan het woord over wat de mastermind hen heeft gebracht:

Het mooie van de Mastermind groep is dat je met een aantal gelijkgestemden je plannen, ideeën of activiteiten kan toetsen. Het mooie is dat de groep juist ook heel divers is in de eigen activiteiten, waardoor ik steeds een frisse blik op mijn plannen krijg vanuit andere hoeken. Hoe gek het ook klinkt, door de andere te helpen en van feedback te voorzien word ik zelf ook weer beter. Het meedenken over de plannen die de anderen hebben, geeft mijzelf ook weer inspiratie tot nieuwe ideeën waar ik alleen niet opgekomen zou zijn. En juist als je zelfstandig bent, is zo’n groep ook gaaf om je successen te delen. Dat is belangrijk, want als je alleen bent, gaan die successen, waarvoor je tenslotte bezig bent, te gemakkelijk langs je heen. Quillermo van Ga toch Leven

Een eerlijke, respectvolle en confronterende spiegel die mij in staat stelt mijn keuzes onder de loep te nemen en nieuwe inzichten en perspectieven biedt. Iets waar ik alleen een jaar over zou doen krijgen we samen in een halve dag voor elkaar. Marc van Given

Deelname aan de mastermind heeft ervoor gezorgd dat ik mijn parttime baan op heb kunnen zeggen en nu mijn geld kan verdienen met iets dat ik daadwerkelijk leuk vind om te doen. Ik ben door de mastermind in contact gekomen met personen die belangrijk zijn voor zowel mijn eigen ontwikkeling als die van mijn bedrijf. In drie maanden tijd had ik de investering er al uit en heb ik enorme stappen kunnen zetten met als resultaat een goedlopende onderneming. – Anne van Schitterende Starters

In het begin dacht ik dat een mastermind me zou helpen bij het maken van keuzes binnen mijn onderneming, maar daarin werd ik juist geconfronteerd met de werkelijkheid: keuzes maak je zelf, voor jezelf en voor je onderneming. Dat kan niemand anders voor je doen. Er zijn geen shortcuts. De mastermind bleek echter wel een heel fijne plaats te zijn om ervaringen te delen met andere ondernemers. Van kleine en grote successen naar de stappen die juist niet zo goed gaan. Voor mij is het een fijne omgeving waarin ik over mijn onderneming kan praten zonder veroordeeld te worden; juist omdat degenen in de groep niet mijn klanten zijn en omdat zij tegen dezelfde dingen aan lopen. Iedereen support elkaar op weg naar (meer) succes. – Marinka van EetPaleo

XII Waves als perfecte metgezel

Is er een manier om de mastermind nóg effectiever te maken en de opbrengsten te vergroten? Ik denk het wel. Eind vorig jaar kreeg ik de mogelijkheid om deel te nemen aan XII Waves van Michel Vos (van de Nederlandse podcast Eindbazen) en dat bleek perfect aan te sluiten bij de doelstellingen van mijn mastermind.

Voor diegene die het niet kennen: XII Waves is een online persoonlijk ontwikkelplatform gericht op het verkrijgen van momentum en combineert elementen van Goalsetting, Workflow, Werken in Golven, Weerstand, Intervisie en Energie optimalisatie. Het doel is maximaal ownership over je eigen leven, zodat (zelfs in de weerbarstige praktijk en drukte van alle dag) je doelen, dromen en ambities geborgd kunnen worden. Binnen mijn eigen onderneming LoveFitFood plukken we daar inmiddels de vruchten van en ben ik overtuigd van de meerwaarde van bijvoorbeeld een roadmap, wingman ssyteem en daily standups.

Begin dit jaar heb ik daarom dit protocol bij al mijn mastermind leden geïntroduceerd. De synergie tussen de mastermind en XII Waves is immers perfect: waar de mastermind zorgt voor organisatorische structuur, vult XII Waves dit aan met inhoudelijke sturing. Een robuuste succesformule voor persoonlijke en zakelijke groei dus!

Wat heeft de Mastermind mij persoonlijk gebracht?

Om te beginnen heeft het starten aan de mastermind me veel meer gebracht dan ik ooit had kunnen bedenken. Waar te beginnen? Het heeft me uit het isolement gehaald waar je als kleine ondernemer soms in verzand kan raken. Het heeft erkenning gebracht, zowel door het vieren van de successen als het connecten met anderen die ook strugglen. Het heeft voortschrijdend inzicht gebracht voor de koers die we met LoveFitFood varen en talloze tips, adviezen en feedback rondom onze bedrijfsvoering opgeleverd. Het heeft ons het nodige ‘lesgeld’ bespaard doordat mede leden ongezouten en open konden schieten (of juist ondersteunen) bij wilde nieuwe ideeën die regelmatig bij mij ontstaan. Alsof je een heel leger aan businesscoaches voor jou alleen tot je beschikking hebt!

Los van dit alles heeft het me echter ook iets heel anders doen beseffen, namelijk dat ik het opereren vanuit een meta positie binnen de mastermind niet alleen erg prettig vind, maar er ook bijzonder goed in ben. Ik krijg zowel enorm veel energie van hetgeen er binnen de bijeenkomsten ontstaat, als ook veel waardering van de deelnemers. De verbindende en enthousiasmerende rol spelen ligt me bijzonder goed en ik krijg er fijne feedback op.

Dus wat heeft de mastermind me opgebracht? Meer masterminds! Omdat zoals gezegd de synergie tussen XII waves zo briljant is heb ik besloten om de samenwerking met Michel en Wiggert te intensiveren en gezamenlijke XII Waves masterminds op te gaan richten in heel Nederland. Inmiddels hebben we een gezamenlijk jaarprogramma opgesteld en vullen we de mastermind meetings aan met twee jaarlijkse beproevingen (een vision quest en een marine experience) voor zowel fysieke, intellectuele en spirituele uitdaging en groei.

Liefs,
Sjanett

Sjanett de Geus

Author Sjanett de Geus

More posts by Sjanett de Geus

Geef een reactie